Parabadminton to badminton uprawiany przez osoby niepełnosprawne. Jest to młoda dyscyplina sportowa, której początki sięgają lat dziewięćdziesiątych minionego wieku. Zadebiutuje ona na Igrzyskach Paraolimpijskich w Tokio w 2020 roku. Dzięki temu rozwija się bardzo dynamicznie na całym świecie, gromadząc coraz większe rzesze graczy amatorów i profesjonalnych zawodników.

Dla osób niepełnosprawnych badminton jest doskonałą możliwością rehabilitaci. To dyscyplina ogólnorozwojowa, angażująca praktycznie wszystkie partie mięśni. Pozwala zwiększyć ogólną sprawność, a także zwinność ciała i jego gibkość.

Treningi badmintonowe to okazja do integracji i wymiany doświadczeń, do spotkania i wspólnego spędzenia czasu.

W parabadmintonie mamy podział na klasy niepełnosprawności, który pozwala na wyrównanie szans zawodników. Wyróżniamy w tej dyscyplinie sześć kategorii niepełnosprawności – dwie kategorie zawodników na wózkach (WH1 i WH 2) oraz cztery kategorie zawodników stojących: z niepełnosprawnością kończyn dolnych (SL3, SL4), z niepełnosprawnością jednej kończyny górnej (SU5) oraz osoby niskorosłe (SS6).

Na całym świecie coraz więcej osób niepełnosprawnych gra w badmintona. Chcemy zarazić rzesze niepełnosprawnych bakcylem badmintona. Chcemy pokazać tę dyscyplinę jako sposób na niepełnosprawność, stąd nasze hasło:

ZASERWUJ NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI BADMINTONA!!!